Čak 2.239 nastavnika dobilo mikroračunala, uskoro kreće edukacija

U sklopu projekta ProMikro započela je isporuka BBC micro:bit računala školama. Riječ je o računalima namijenjenima isključivo edukaciji prijavljenih učitelja. Podsjetimo, na Javni poziv za sudjelovanje u projektu ProMikro prijavilo se 83 posto svih osnovnih škola u Hrvatskoj. Učitelje će educirati ambasadori Instituta za razvoj i inovativnost mladih, njih ukupno 26. Mikroračunala za 2.239 nastavnika u 746 škola diljem Hrvatske besplatno distribuira Hrvatska pošta, jedan od partnera ovoga projekta.

U razdoblju od 4. do 18. listopada održat će se ukupno 170 osnovnih radionica na 29 lokacija diljem Hrvatske i to za prijavljene nastavnike iz Matematike, Prirode, Tehničke kulture, ali i Glazbene kulture i Tjelesne i zdravstvene kulture. Za ovu fazu projekta odabran je tip računala koji je spreman za trenutnu upotrebu i to međupredmetno. Krajem listopada i početkom studenoga održavat će se drugi i treći krug radionica, odnosno napredne i predmetne. Trošak edukacije donacijom snosi Hrvatska udruga poslodavaca.

„Povratna informacija učitelja na terenu je sjajna i veseli me da u odličnoj suradnji s IRIM-om ovaj projekt lijepo napreduje. Motivirani učitelji preduvjet su reformi i samo zajedno možemo stvarati školu za život, a ne za ocjenu“, istaknula je ministrica Divjak.

„Izrazito sam impresioniran suradnjom s MZO, pogotovo jer je naš glavni cilj uvijek i bio isporučiti državi programe koje razvijamo. No, nismo očekivali da će to ići ovako jednostavno. Naš primarni fokus uvijek su bili učitelji, koje osnažujemo i dajemo im priliku da ostvare svoje potencijale, a u školama je puno odličnih edukatora. Činjenica da se u program dobrovoljno prijavilo čak 83 posto škola pokazuje koliki je potencijal u školama te da ravnatelji i učitelji mogu i žele preuzeti odgovornost i dok čekamo sveobuhvatnu reformu. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su klijenti obrazovnoga sustava zapravo djeca i njihovi roditelji te cijela nacija. Djeci moramo omogućiti da budu ravnopravni građani 21. stoljeća“, izjavio je suosnivač IRIM-a Nenad Bakić.

ProMikro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM i CARNet-a. Cilj ovoga projekta je uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. U projekt je uključena Hrvatska pošta koja ovih dana besplatno distribuira mikroračunala te Hrvatska udruga poslodavaca koja pokriva trošak edukacije nastavnika. Natječaj za nabavu mikroračunala za učenike 6. razreda još je u tijeku. Početkom studenoga mikroračunala se očekuju u školama.