Čestitka ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića povodom uspjeha naših učenika na Prirodoslovnoj olimpijadi EU

Na Prirodoslovnoj olimpijadi Hrvatsku su predstavljali učenici iz Splita, Zagreba i Vinkovaca, podijeljeni u dva tročlana tima, u pratnji troje mentora sa zagrebačkoga PMF-a: Tajane Preočanin, Andreje Lucić i Filipa Torića. Učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split), Petar Škrobo (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci) i Paula Vidas (XV. gimnazija, Zagreb) osvojili su zlatne medalje, a Domagoj Perković (III. gimnazija, Split), Mislav Barić (III. gimnazija, Split) i Klara Tomašković (XV. gimnazija, Zagreb) osvojili su srebrne medalje.

Čestitke u povodu tog uspjeha uputio im je ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Poštovani učenici osvajači medalja, cijenjeni profesori i mentori,

čestitam vam na iznimnim i hvalevrijednim rezultatima ostvarenim na međunarodnom natjecanju učenika, Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije 2017., te ustrajnom radu i zalaganju, predanosti i odlučnosti koju ste uložili u osvajanje zlatnih i srebrnih medalja.

Prirodoslovna olimpijada Europske unije predstavlja zahtjevno međunarodno natjecanje koje okuplja oko 300 učenika iz 24 zemlje članice Europske unije. Vaš izvrstan uspjeh oličenje je ne samo odličnog znanja, već i snalažljivosti, spretnosti, interdisciplinarnoga promišljanja i zaključivanja te kritičkoga mišljenja. Također, pokazali ste izvrsne vještine timskoga rada i snalaženja u nepredvidivim i novim situacijama, što govori i o odlikama našega odgojno-obrazovnog sustava, metodama i ciljevima poučavanja i učenja koje nastojimo iz dana u dan ostvarivati.
Pokazatelj je to više stvari - da se učenje „isplati“, da trud, potpora obitelji i mentora donosi zapažen rezultat, no također govori i o kvaliteti našega odgojno-obrazovnog sustava.

Vi, dragi učenici, ostanite vjerni svome daru/talentu, njegujte ga i razvijajte te dijelite s drugima kao što su vaši mentori to činili s vama.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pruža punu potporu vašemu daljnjem radu i zalaganju u unaprjeđenju odgoja i obrazovanja, znanosti i izvrsnosti. Kao ministar znanosti i obrazovanja posebnu pozornost ću posvetiti upravo osviještenosti o nužnosti ulaganja i prepoznavanja izvrsnosti. Darovitost je važno pravodobno prepoznati te kontinuirano ohrabrivati i njegovati kako bi ostvarila sve svoje potencijale. Jer vi, dragi učenici, ste ti koji će pomaknuti granice dosadašnjeg znanja i svojom inovativnošću ponuditi rješenja kojima ćemo biti spremni odgovoriti na izazove društva.

Još jednom vam čestitam na iznimnim ostvarenjima i želim svu sreću u izazovima koji vas očekuju!