Dodijeljena Nagrada Soljačić te priznanja MZO-a i nagrada najboljim učenicima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je dodjela Nagrade Soljačić te dodjela priznanja MZO-a i nagrada najboljim učenicima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017. Nagradu najboljim maturantima zajednički su uručili Marin Soljačić, utemeljitelj Nagrade i donator, profesor na Odsjeku za fiziku na uglednome Massachusetts Institute of Technology (MIT) i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojio je Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu ostvarivši najbolji rezultat na ispitima iz Matematike, Fizike i Hrvatskoga jezika na višoj (A) razini. Umjesto Petra, koji se nalazi na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Indoneziji, nagradu je preuzeo njegov otac Damir.

Novčanim iznosom od 5.000 kuna i posebnim priznanjem Ministarstvo je nagradilo učenika Karla Valentina Cihlara koji je ispite iz Matematike i Fizike također riješio 100 posto, ali je pisao ispit iz Hrvatskoga jezika na osnovnoj (B) razini.

Za izniman rezultat iz ispita Hrvatskoga jezika, Matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 20 maturanata i to novčanim iznosom od 2.500 kuna te posebnim priznanjima za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017. U ime nagrađenih učenika obratio se Timon Spiegl.

20 najboljih na državnoj maturi iz obveznih predmeta

Ime Prezime Ime škole Grad
Timon Spiegl SREDNJA ŠKOLA KRAPINA   Krapina 
Nina Drobac III. GIMNAZIJA Split
Mislav Mokos V. GIMNAZIJA Zagreb
Hana Ivandić XV. GIMNAZIJA Zagreb
Lovro Hrvoić XV. GIMNAZIJA Zagreb
Filip Svalina XV. GIMNAZIJA Zagreb
Valentina Meglić  GIMNAZIJA ANTUNA GUSTAVA MATOŠA Zabok
Ivan Tečer GIMNAZIJA „MATIJA MESIĆ“ Slavonski Brod
Marija Batur GIMNAZIJA FRANJE PETRIĆA ZADAR Zadar
Frane Žilić    V. GIMNAZIJA „VLADIMIR NAZOR“ SPLIT   Split
Petar Suman GIMNAZIJA LUCIJANA VRANJANINA Zagreb
Marin   Knežević   XV. GIMNAZIJA Zagreb
Marina Dasović XV. GIMNAZIJA Zagreb
Igor Kladarić GIMNAZIJA „MATIJA MESIĆ“ Slavonski Brod
Katarina Bilić XV. GIMNAZIJA Zagreb
Petra Strmečki III. GIMNAZIJA OSIJEK Osijek
Lucija Relić GIMNAZIJA PETRA PRERADOVIĆA Virovitica
Patrik Okanović GIMNAZIJA LUCIJANA VRANJANINA Zagreb
Toma Sikora III. GIMNAZIJA Split
   Sara Anđela    Perić VII. GIMNAZIJA  Zagreb