Dodijeljene Državne nagrade ''Franjo Bučar'' za 2013. godinu

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 25. studenoga, na prigodnoj svečanosti dodijeljene su državne nagrade za sport ''Franjo Bučar'' za 2013. godinu. Nagrada ''Franjo Bučar'' najviše je priznanje koje naša država dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta. Dodijeljene su tri nagrade za životno djelo i dvanaest godišnjih nagrada, a laureatima su ih uručili zamjenik ministra prof. dr. sc. Saša Zelenika i prof. dr. sc. Igor Jukić, predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade za sport.

Čestitajući nagrađenima zamjenik ministra naglasio je kako Bučar nije bio samo istaknuti sportski djelatnik i zaljubljenik u sport, nego i znanstvenik odnosno doktor znanosti, čime je na određeni način anticipirao i sam sustav Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

- Vi, današnji laureati nagrade koja nosi ime Franje Bučara, uzor ste mnogima, posebice djeci. Vi ste pravim riječima gospoda! Oni koji daju i zadnji atom snage kako bi pobijedili, ali nikada i ponizili svoje suparnike i njihove navijače. Vi ste uzor svojim fer-playem, ali i uopće ponašanjem na stadionima i izvan njih - rekao je prof. dr. sc. Saša Zelenika.

U ime nagrađenih zahvalio je dobitnik nagrade za životno djelo, dugogodišnji sportski novinar Fredi Kramer.

- Svi mi danas nagrađeni djeca smo hrvatskoga sporta, odrasla u sportu. Hrvatski sport ima dugogodišnju tradiciju, a njegovi najbolji predstavnici proslavljali su našu zemlju diljem svijeta - rekao je Kramer te dodao kako je želja svih prisutnih da sport i dalje napreduje.

- Ovom uglednom nagradom nismo rekli zbogom sportu, nego naprijed i to pod geslom ''U zdravom tijelu zdrav duh'' - istaknuo je.

Odlukom Odbora Državnu nagradu ''Franjo Bučar'' za životno djelo primili su:

1. Jozo Alebić, jedan od najboljih hrvatskih atletičara u povijesti moderne atletike. Nastupio je na čak trima olimpijskim igrama te osvojio srebrno odličje na Europskome dvoranskom prvenstvu 1975. godine u disciplini 400 metara. Prvak Jugoslavije bio je 14 puta, a prvak Hrvatske čak 50 puta.

2. Erna Hawelka Rađenović, višestruka državna prvakinja u sportskoj gimnastici. Nastupila je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine te osvojila niz medalja na raznim međunarodnim turnirima. Suosnivačica je vrlo uspješnoga gimnastičkog kluba ''Novi Zagreb''.

3. Fredi Kramer, velikan novinarstva, publicist i dugogodišnji sportski djelatnik. Davis Cup susrete prenosio je čak 53 puta, a hrvatsku sportsku publicistiku trajno je zadužio kao autor i urednik nekoliko knjiga, monografija i sportskih almanaha.

Godišnjom nagradom za 2013. nagrađeni su:

1. Đurđica Bjedov Gabrilo, najuspješnija hrvatska plivačica svih vremena. Najveće uspjehe ostvarila je 1968. godine na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju gdje je osvojila zlatnu i srebrnu medalju te postavila olimpijski rekord na 100 metara prsno. Na Svjetskom prvenstvu za veterane 2012. godine osvojila je dvije zlatne medalje.

2. Nikša Dobud, u dosadašnjoj bogatoj sportskoj karijeri osvojio je niz odličja na europskim i svjetskim prvenstvima te u Svjetskoj ligi. Bio je član zlatne hrvatske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. te Mediteranskim igrama 2013. godine.

3. Dr. sc. Ivan Drviš, trener hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah. Pod njegovim vodstvom osvojeno je ukupno 36 svjetskih i europskih medalja te postavljeno 14 svjetskih rekorda. Osim što je uspješan trener hrvatske reprezentacije, dr. sc. Ivan Drviš uspješan je i u predavačkoj, nastavnoj i znanstvenoj karijeri.

4. Josip Glasnović, zapažene međunarodne uspjehe ostvaruje još od juniorskih dana. Osvajač je niza odličja na europskim i svjetskim prvenstvima, a 2013. godine postao je europski prvak u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

5. Janko Goleš, u hrvatskome sportu djeluje od 1960. godine. Aktivan je sportski djelatnik, posebice u rukometu i atletici. Od 1975. godine zaposlen je u Sportskim novostima, od suradničkog mjesta do mjesta direktora, a tu funkciju obnaša i danas.

6. Davorin Klobučar jedan je od najistaknutijih inicijatora i organizatora različitih sportsko-rekreacijskih manifestacija. Već devet godina zaredom organizira poznati ''Kros Novog lista dolinom Kupe'' koji okuplja više od 1.500 natjecatelja.

7. Arno Longin, tijekom dugogodišnje bogate karijere bio je višestruki državni prvak u skokovima u vodu. Proglašen je najboljim sportašem Grada Zadra 1985. godine. Kao klupski trener osvojio je niz medalja na velikim natjecanjima.

8. Zdravko Malić, jedan od naših najuglednijih rukometnih stručnjaka. Njegov najveći doprinos je sudjelovanje u odgoju i obrazovanju stručnih kadrova - trenera. Kao trener reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1978. godine osvojio je peto mjesto.

9. Roko Mikelin Opara, plivanjem se počeo baviti 1974. godine. Na paraolimpijskim igrama osvojio je osam medalja, a 1987. godine na Svjetskome plivačkom prvenstvu osvojio je titulu svjetskoga prvaka i postavio svjetski rekord.

10. Marijo Možnik, gimnastikom se počeo baviti sa šest godina. U 2012. godini ostvario je najbolji rezultat u karijeri postavši viceprvak Europe. Upisao se u povijest svjetske gimnastike vlastitim elementom na preči u Pravilniku Svjetske gimnastičke federacije.

11. Sandro Sukno, u dosadašnjoj bogatoj sportskoj karijeri osvojio je niz odličja na europskim i svjetskim prvenstvima te u Svjetskoj ligi. Bio je član zlatne reprezentacije Hrvatske na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., te Mediteranskim igrama 2013. godine.

12. Hrvatski veslački savez osnovan je 4. studenoga 1939. godine u Zagrebu. Savez je u svome dosadašnjem djelovanju, dugom više od sedamdeset godina, značajno pridonio razvoju hrvatskoga sporta nižući vrhunske sportske rezultate.

Odbor pod predsjedanjem prof. dr. sc. Igora Jukića, a u čijem su sastavu članovi: Samir Barač, Ratko Kovačić, Ognjen Naglić, Igor Boraska, Alvaro Načinović, Zoran Primorac, Ana Sršen i Marija Anzulović i ove godine odrekao se novčanih naknada u humanitarne svrhe. Odlukom svih članova Odbora donacija je pripala Zakladi ''Paraolimpijac'' koja je osnovana s ciljem prikupljanja novca kako bi se i osobama s invaliditetom omogućilo da iskuse mnogobrojne prednosti sporta.