Hrvatske svjetske igre - od 18. do 21. srpnja u Zagrebu

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima održao je sastanak s državnim tajnikom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonkom Milasom. Državni tajnik Milas izvijestio je ministra Barišića o tijeku priprema za održavanje Hrvatskih svjetskih igara. Zaprimljeno je ukupno 900 prijava iz čak 37 zemalja, a Igre će pridonijeti promociji naše domovine diljem svijeta.

Na sastanku je nazočio i sanacijski upravitelj Studentskoga centra Mirko Bošnjak sa suradnicima. Sanacijski upravitelj Bošnjak izvijestio je kako Studentski centar ima dovoljno smještajnih kapaciteta za manifestaciju toga tipa.

Na sastanku se razgovaralo i o upisnim kvotama za Hrvate izvan RH na hrvatskim visokim učilištima te pitanjima stipendiranja i smještaja u studentske domove. Ministarstvo će predložiti Rektorskome zboru posebnu točku na jednoj od sljedećih sjednica na koju će biti pozvani i predstavnici Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH. Na sjednici će biti raspravljene teme vezane uz pitanje obrazovanja Hrvata izvan RH na hrvatskim visokim učilištima. Tema sastanka bilo je i reguliranje statusa polaznika sveučilišnih tečajeva hrvatskoga jezika te briga o održavanju i unaprjeđenju sustava učenja i poučavanja hrvatskoga jezika u svijetu. Dana je inicijativa za lektora hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu Zapad u Temišvaru u Rumunjskoj, za što je iskazan interes i tijekom bilateralnoga posjeta ministra Barišića Rumunjskoj.

Na sastanku su, uz ministra Barišića, nazočili državni tajnici Matko Glunčić i Hrvoje Šlezak, glavni tajnik Ministarstva Goran Kolarić te glavni savjetnik ministra Ivan Milanović Litre.