Konferencija "20 years of MSCA in Croatia and future perspectives for researchers' mobility"

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije organizira konferenciju u povodu 20. godišnjice provođenja Marie Sklodowska Curie aktivnosti. Konferencijom će se ujedno obilježiti završetak provedbe projekta Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače – NEWFELPRO.

U 20 godina provedbe iz programa Marie Sklodowska Curie financirano je više od 100.000 istraživača i istraživačica koji su dio globalne MSCA alumni mreže, među čijim se članovima nalazi i pet dobitnika Nobelove nagrade te jedan dobitnik Oscara. Program Marie Sklodowska Curie najvažniji je program Europske unije koji, financirajući izvrsnu znanost, ne potiče samo međunarodnu mobilnost, već i mobilnost između različitih sektora. Time Program pridonosi poticanju inovacija, razvoju novih proizvoda i stvaranju dodatne vrijednosti u društvu.

Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače – NEWFELPRO, koji završava 31. prosinca 2017. godine, ujedno je i 100. Marie Sklodowska Curie COFUND te jedini program ove vrste u Jugoistočnoj Europi. Cilj NEWFELPRO je bio potpora znanstvenicima u provođenju kvalitetnih projekata, izgradnji međunarodnih mreža te promociji hrvatske znanosti u svijetu. Ukupno je financirano 76 projekata domaćih i inozemnih znanstvenika, ukupne vrijednosti oko 6,1 milijun eura.
Cilj konferencije je dodatno približiti hrvatskim znanstvenicima Marie Sklodowska Curie programe, razmijeniti iskustva u dosadašnjoj provedbi programa i projekata financiranih u sklopu MSCA, ali i otvoriti raspravu o dosadašnjem uspjehu Okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020., kao i mogućnosti za novi okvirni program.

Na ovoj konferenciji bit će prisutni predstavnici Europske komisije, Europske izvršne agencije, ministarstava nadležnih za znanost i obrazovanje te znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva. Cilj nam je kreirati platformu za otvoreni dijalog o javnim politikama u području znanosti s posebnim naglaskom na okvirni program i promicanje sinergije između različitih mjera, aktivnosti i financijskih instrumenata.

Daljnje obavijesti o konferenciji, ali i prijavama, bit će dostupne na službenim internetskim stranicama NEWFELPRO projekta; Agencije za mobilnost i programe EU-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.