Manchesterski proglas

Manchesterski proglas

24. međunarodni kongres povijesti znanosti, tehnologije i medicine
21. – 28. srpnja 2013., Manchester, UK

Povodom najvećeg globalnog skupa povjesničara znanosti, tehnologije i medicine, mi, dužnosnici i članovi Odjela za povijest znanosti i tehnologije u Međunarodnoj udruzi za povijest i filozofiju znanosti i tehnologiju, potvrđujemo sljedeće:

  1. Znanost, tehnologija i medicina trajno oblikuju čovječanstvo već tisućljećima i sastavni su dio društva i kulture na čitavome globusu.
  2. Znanstvena, tehnička i medicinska pismenost javno su dobro.
  3. Mi podupiremo proučavanje prirode te povratnu težnju njene shvatljivost za znanstvenu zajednicu i širu javnost, kroz savjesnu obrazovanje i aktivne javne dosege u svjetskoj mnogojezičnoj obitelji.
  4. Povijesno obrazovanje o znanosti, tehnologiji i medicini traga za potpunim i postupnim obuhvaćanjem rasta, napretka, problema i vidika tih bitnih ljudskih aktivnosti. Takve potpore daju svijest da su znanost, tehnologija i medicina, kada se ispravno provode, javno dobro.
  5. Povjesničari znanosti, tehnologije i medicine mogu graditi mostove između različitih kultura kroz suradnju i istraživanje različitih perspektiva, nasljeđa i stilova mišljenja.
  6. Razumijevanje povijesti znanosti, tehnologije i medicine obogaćuje učenje opće povijesti kao i poduku metodama i kontekstu znanosti, tehnologije i medicine.
  7. Rukotvorine u znanosti, tehnologiji i medicini tvore bitno materijalno nasljeđe čovječanstva. Ovi se materijali moraju čuvati, tumačiti i dodatno proširivati radom stručnjaka dubokog poznavanja njihovog kulturnog značenja.

Prema tome, radi interesa globalnog boljitka i postavljanju znanja da djeluje, ujedinjeni sudionici 24. međunarodnog kongresa povijesti znanosti, tehnologije i medicine održanog u Manchesteru, UK, u srpnju 2013. izjavljujemo:

  1. Povijest znanosti, tehnologije i medicine bi trebalo podupirati i financirati regularno i neprekinuto od strane države i privatnih institucija da se osigura da mlađe generacije dobro upoznaju znanstveno, tehnološko i medicinsko nasljeđe protumačeno od strane primjereno–obrazovanih povjesničara.
  2. Povijest znanosti, tehnologije i medicine zavrjeđuje istaknutu integraciju u sadržaje obrazovnih predmeta u gimnazijama, veleučilištima i sveučilištima. Lokalne i nacionalne prakse vodit će ovu integraciju.

(prijevod: prof. dr. sc. Tomislav Petković)