Ministar Barišić na međunarodnoj konferenciji u Saveznoj Republici Njemačkoj

Pod naslovom „Hrabrost za Europu - konačno djelovati“ održana je međunarodna konferencija 43. paneuropski dani u organizaciji Paneuropske unije Njemačke. Na skupu, koji se održavao od 12. do 14. svibnja 2017. u Neustadtu an der Weinstraße u saveznoj pokrajini Pfalz, okupili su se mnogobrojni sudionici i uglednici iz političkoga i društvenoga života iz sedamnaest zemalja.

Uz predsjednika međunarodne Paneuropske unije Alaina Terrenoirea i predsjednika Paneuropske unije Njemačke, bivšega zastupnika u Europskome parlamentu i izvjestitelja za Republiku Hrvatsku Bernda Posselta, skupu se obratio povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger. Svojim izlaganjem sudjelovali su također bivši potpredsjednik Europskoga parlamenta iz Republike Češke Libor Rouček, princ Wolfgang von Bayern, zastupnica Pfalza u Europskome parlamentu Birgit Collin-Langen, član njemačkoga Saveznog vijeća Norbert Schindler, ravnatelj Ukrajinske diplomatske akademije Ihor Zhaloba i gradonačelnik Ingo Röthlingshöfer. Nazočni su bili i bivši potpredsjednici Europskoga parlamenta Ursula Schleicher i Siegbert Alber.

Skupu se obratio ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Prenoseći iskustva četverogodišnjeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, istaknuo je kako se najmlađa članica ne osjeća kao kočničar nego kao motor europskoga ujedinjenja. Govorio je o ujedinjenju Europe koje još nije dovršeno, a već je u pogibelji. Naglasio je kako je za Europsku uniju od životne važnosti prisjetiti se svojih povijesno-kulturnih korijena za postizanje mira i slobode. Obrazložio je svoje uvjerenje da će europski projekt ujedinjenja uspješno biti nastavljen te donijeti kako Europi tako i svijetu znatnu društvenu i gospodarsku dobrobit i utjecati na geopolitičku stabilnost.