Ministar Barišić s ravnateljima javnih znanstvenih instituta

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s ravnateljima javnih znanstvenih instituta. Tema sastanka bilo je financiranje znanstvene djelatnosti i pozivi u sklopu EU fondova u 2017. godini te pregled normativnih aktivnosti vezanih uz sektor znanosti.

Državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić izvijestio je o javnim pozivima koji su u tijeku i čije se raspisivanje očekuje do kraja godine. Rad Povjerenstva za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju predstavio je pomoćnik ministra dr. sc. Tomislav Sokol. Uslijedila je konstruktivna rasprava tijekom koje je došlo do mnogobrojnih prijedloga s ciljem unaprjeđenja sustava znanosti u RH.

Ministar Barišić zahvalio je ravnateljima i predstavnicima instituta na odazivu te iskazao nakanu da sve poslove u resorima koji su mu povjereni vodi u partnerstvu i konzultacijama s ključnim dionicima. „Ovo se posebno se odnosi na znanstvenu i akademsku zajednicu s obzirom na njezinu ključnu ulogu u razvoju društva. Vjerujem da je to zajednički interes te da ćemo u takvom partnerskom duhu – uz prihvaćanje međusobnih ovlasti, odgovornosti i obveza – dolaziti do zajedničkih rješenja.

Partnerski odnos koji želi obnoviti i ojačati sa znanstvenom i akademskom zajednicom Ministarstvo znanosti i obrazovanja temelji na svojoj zadaći koja se odnosi na  neophodno preokretanje trendova i povećanje nacionalnoga proračunskog financiranja znanosti i visokog obrazovanja. S druge strane ovoga partnerskog odnosa je prihvaćanje odgovornosti znanstvene i akademske zajednice, ne samo za vlastiti učinak, nego i značajne odgovornosti za razvitak hrvatskog društva“, istaknuo je ministar Barišić.

U ovome financijskom razdoblju, do 2020. godine, za razvoj cijeloga sustava obrazovanja i znanosti Hrvatskoj je na raspolaganju 12 milijardi kuna. „Kvalitativni pomak moguć je samo suradnjom ovoga ministarstva i ključnih dionika – a to su vaši instituti kao potencijalni ili izvjesni nositelji nekih od projekata koji će biti realizirani ovim sredstvima“, istaknuo je ministar Barišić. Ministar je također naglasio kako je ulaganje u znanstveno-istraživačku djelatnost u 2017. godini povećano za više od 43 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. Pritom se najveće povećanje odnosi na sufinanciranje projekata koji su financirani sredstvima EU fondova.

„Veselim se suradnji s vama u zajedničkome poslu razvoja sustava znanosti i znanstvene djelatnosti. Nadam se da će ta suradnja biti konstruktivna i uspješna, temeljena na dobroj komunikaciji i dijeljenju zajedničke vizije razvoja sustava znanosti“, zaključno je istaknuo ministar Barišić.

Ravnatelji instituta zahvalili su ministru Barišiću na ovoj inicijativi te izrazili zadovoljstvo održanim sastankom.