Ministar Barišić sastao se s ministricom znanosti Crne Gore

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima sastao se u utorak, 16. svibnja, s ministricom znanosti Crne Gore dr. sc. Sanjom Damjanović.

Ministrica Damjanović predstavila je inicijativu Vlade Crne Gore za uspostavu Međunarodnoga instituta za održive tehnologije na području jugoistočne Europe. Riječ je o znanstvenome projektu s ciljem jačanja regionalne suradnje u području znanosti i obrazovanja. Pokretač ove inicijative je bivši direktor CERN-a Herwig Schopper, a inicijativa ima potporu CERN-a, UNESCO-a i UN-a. Prema riječima ministrice Damjanović, Institut će se temeljiti na najnovijim tehnologijama (takozvani „first class research“). Dvoje ministara složilo se kako bi realizacija takve inicijative zahtijevala punu potporu Europske komisije, osobito uzevši u obzir financijsku komponentu.

Ocijenivši dosadašnju suradnju u području znanosti i obrazovanja uspješnom, ministar Barišić je naglasio kako su kontinuirani dijalog i razmjena iskustava između dviju zemalja na područjima od zajedničkoga interesa ključni za razvoj društva. Ministar Barišić zahvalio je ministrici Damjanović na ovome bilateralnom susretu te joj poželio puno uspjeha u radu.

Na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bili su prisutni akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Milko Jakšić s Instituta Ruđer Bošković, državni tajnik Matko Glunčić, pomoćnici ministra Ivana Franić i Tomislav Sokol te veleposlanik Crne Gore Boro Vučinić.