Ministar na međunarodnome znanstvenom skupu „Izazovi Europe“

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na XII. međunarodnome znanstvenom skupu „Izazovi Europe“ („Challenges of Europe“), koji se održava u Bolu na otoku Braču.

„Tema ovogodišnjega znanstvenog skupa posvećena je inovacijama, što je sukladno europskoj godini inovacija. Inovacije, kao pokretačka snaga gospodarstva, trenutno su u središtu interesa hrvatskoga gospodarstva, što se dodatno osnažuje u partnerstvu sa zemljama članicama južnoga mediteranskog područja u obliku programa PRIMA. Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u inicijativi PRIMA koja je službeno uspostavljena u travnju 2017., a provodit će se od 2018. godine. Strateški cilj programa PRIMA je razviti zajednička inovativna rješenja za sustave prehrane i opskrbe vodom koja su prijeko potrebna mediteranskoj regiji“, naglasio je ministar Barišić te se osvrnuo na izazove globalizacije. „Globalizacija donosi, s jedne strane, sve veću potrebu za nacionalnom inovacijskom konkurentnošću i inovacijama utemeljenima na znanju, s druge strane donosi i sve veću internacionalizaciju znanstvenih istraživanja, mobilnost znanstvenika i kompeticiju među sveučilištima. To neizbježno traži nove načine organizacije znanosti i visokog obrazovanja te određene pomake iz tradicionalnoga istraživačkog sveučilišta k novim tipovima sveučilišta. Internacionalizacija Sveučilišta, koja je jedan od strateških ciljeva Republike Hrvatske, pridonijet će jačanju uloge istraživanja i umrežavanju znanstvenika u europskome okružju. U zajedničkoj suradnji, uz istraživanje i inovacije, omogućava se mobilnost istraživača i suradnja sa znanstvenim dijasporama. Jedino se sinergijom i razmjenom znanja i iskustava može postići napredak“, istaknuo je ministar Barišić.

Skup „Izazovi Europe“ održava se od 17. do 19. svibnja 2017. u organizaciji Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i supokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ove godine na skupu će biti predstavljeno više od 250 znanstvenih radova 500 znanstvenika koji dolaze iz 139 zemalja svijeta.

Na marginama ovoga znanstvenog skupa, ministar Barišić sastao se s prof. dr. sc. Robertom-Janom Smitsom, generalnim direktorom Glavne uprave za istraživanje i razvoj Europske komisije te prof. dr. sc. Jeanom Tiroleom, dobitnikom Nobelove nagrade za ekonomiju 2014. godine.