Ministrica Divjak posjetila Institut Ruđer Bošković

Za svoj prvi službeni posjet ministrica znanosti i obrazovanja odabrala je vodeću znanstvenu instituciju u Hrvatskoj gdje su joj predstavljeni rezultati dubinskog restrukturiranja Instituta te najznačajniji projekti, kao i ostali prijedlozi projekata za sredstva iz europskih fondova.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak posjetila je u četvrtak, 13. srpnja, Institut Ruđer Bošković (IRB). U sklopu posjeta IRB-u, ministrica je održala radni sastanak s ravnateljem Instituta dr. sc. Tomom Antičićem koji je tom prigodom predstavio strukturnu reformu Instituta provedenu tijekom posljednje tri godine, kao i rezultate tog procesa. Sastanku su nazočili i predsjednik Upravnog vijeća prof. Boris Labar te predsjednik Znanstvenog vijeća dr. sc. Miroslav Plohl, kao i pomoćnici ravnatelja dr. sc. Ivanka Jerić, dr. sc. Stjepko Fazinić i dr. sc. Neven Soić te voditeljica Odjela za projekte i transfer znanja Marijana Klasnić Kožar.

Osim restrukturiranja Instituta, ministrici su predstavljeni i najznačajniji projekti poput ključnoga strukturnog projekta otvorene znanstvene istraživačke platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu O-ZIP, izmjene pravne regulative koje su omogućile povećanje broja projekata te ostali napori za još bolje povezivanje IRB-a kao vodeće znanstvene institucije s gospodarskim subjektima. Teme sastanka bile su i sustav znanosti u Republici Hrvatskoj i njegovo zakonsko uređenje, znanstvena infrastruktura, teškoće i izazovi s kojima se suočavaju naši znanstvenici te financiranje i mogućnosti koje se otvaraju iz različitih fondova Europske unije.

„Iznimno smo ponosni što je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak za svoj prvi službeni posjet odabrala upravo Institut Ruđer Bošković. Ministricu smo detaljno izvijestili o dubinskom restrukturiranju koje je u posljednje tri godine IRB samostalno pokrenuo i uspješno proveo te istaknuli izvrsne rezultate tog procesa. Primjerice, IRB, na kojem radi oko pet posto svih znanstvenika u Hrvatskoj, trenutno sudjeluje u oko 50 posto svih hrvatskih projekata iz EU programa Horizon 2020. Predstavili smo i naš 60 milijuna eura vrijedan strukturni projekt O-ZIP, koji ima i snažnu potporu od  EU-a. No, najvažnija diskusija vodila se oko ideja i inicijativa IRB-a vezanih uz poboljšanje ukupnog stanja u znanosti u našoj zemlji. Naime, po pitanju znanosti Hrvatska je na začelju EU-a, no ta se katastrofalna situacija može uspješno poboljšati, velikim dijelom uz samo malo dodatnog financiranja. Glavni princip je da se u Hrvatskoj napokon stavi fokus na izvrsnost na svim razinama umjesto prevelikog naglaska na 'uravnilovku', te uspostavi veća potpora za STEM područja. Ministrici smo također istaknuli i velike mogućnosti europskih strukturnih fondova, čija bi bolja iskoristivost mogla preporoditi hrvatsku znanost i gospodarstvo. Svojim iskustvom i znanjem IRB će rado pomoći Ministarstvu znanosti i obrazovanja u implementaciji navedenih mjera i predloženih iskoraka.“

Ministrica Divjak naglasila je važnost dijaloga i suradnje s ciljem unaprjeđenja sustava znanosti u Republici Hrvatskoj te izrazila potrebu za povećanjem izdvajanja za znanost, posebno pohvalivši napore Instituta Ruđer Bošković na promoviranju znanosti u cjelokupnoj društvenoj zajednici. Pritom je istaknula važnost povezivanja znanosti i gospodarstva te se složila da je poticanje STEM područja ključno za dugoročni razvoj Hrvatske: „Hrvatsku znanost treba učiniti konkurentnijom kako bi se spriječio odljev naših znanstvenika u inozemstvo. Svi zajedno moramo raditi na poboljšanju uvjeta za naše znanstvenike i otvaranju novih mogućnosti kako bi ih se zadržalo u Hrvatskoj. Suradnja Instituta Ruđer Bošković, ali i znanosti općenito, i gospodarstva ključna je jer bez znanosti i znanstvenika nema gospodarskoga rasta i razvoja. Poseban naglasak stavljamo i na STEM područje, a u poticanju i drugih segmenata u društvu i gospodarstvu svakako će nam pomoći i pozitivna iskustva s IRB-a.“

Preuzeto sa: Institut Ruđer Bošković