Na Hrvatskoj radioteleviziji dodijeljene nagrade najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj

Zlatnu povelju HRT-a dobila je Osnovna škola Milana Langa iz Bregane, a nagrade u ostalim kategorijama odlaze u Jastrebarsko, Vinkovce, Veliku Pisanicu, Plešce i Ludbreg

U HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić održana je tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te mnogobrojnih privatnih donatora. Pokroviteljica ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Uz nazočnost izaslanice predsjednice Republike Hrvatske Renate Margaretić Urlić te izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Milana Langa iz Bregane. Nagradu je uručio ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić. Najljepši vrtić u Republici Hrvatskoj je vrtić Radost iz Jastrebarskoga.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Bartola Kašića iz Vinkovaca, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je Osnovna škola Velika Pisanica iz Velike Pisanice. Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u srednju školu u Ludbregu. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove godine to je Osnovna škola Petar Zrinski u Čabru - Područna škola Plešce.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja te zahvalnice svim ovogodišnjim  sudionicima u projektu. Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10.000 kuna, drugonagrađeni nagrade od 5.000 kuna, a trećenagrađeni nagrade od 3.000 kuna te darove privatnih donatora koji podupiru projekt. To su Stražaplastika iz Huma na Sutli, Unichem Agro d.o.o., Ambineti Čakovec, Aquae Vivae Krapinske Toplice i Studio za dizajn Reci Da.

U projektu Najljepši školski vrtovi sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

Odluku o pobjednicima donijeli su članovi stručnoga povjerenstva: Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskoga centra za hranu, selo i poljoprivredu - Hrvatski centar za bilje, krajobrazna arhitektica Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost te autorica projekta Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj koji je prije 23 godine i krenuo iz emisije Hrvatskoga radija (HRT - HR) Slušaj kako zemlja diše Lidija Komes.

Projekt Najljepši školski vrtovi 2005. godine dobio je nagradu Europskoga saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima. Od ove godine projekt je prisutan na svim platformama Hrvatske radiotelevizije: na Hrvatskome radiju (HRT – HR), Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) te mrežnim i društvenim stranicama.  

„Najljepši školski vrtovi lijepa su i uspješna priča koju Hrvatska radiotelevizija priča već godinama, a svi koji su danas bili s nama mogli su osjetiti tu radost i pozitivnu energiju koju širimo projektom. Svega toga ne bi bilo bez naših učitelja, nastavnika, profesora, odgajatelja i, naravno, djece, te im zato svima zahvaljujem što su ove sezone bili s nama. Nadam se da ćemo se iduće godine vidjeti u još većemu broju, a pozivam i sve donatore da nam se jave jer tako je lijepo dijeliti sreću i vidjeti osmijeh na licu djeteta koje otkriva prirodu u prirodi, a ne na računalu ili u videoigrici“, ističe voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić.

Redateljica projekta je Vesna Švec Hercigonja, producent Robert Flojhar, a montažerka Davorka Feller.

Osim nagrada djecu je na današnjoj svečanosti razveselio i Luka Bulić te Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, koji se pobrinuo za vedar ugođaj. Voditelji svečanosti dodjele nagrada bili su Karmela Vukov-Colić i Davor Meštrović.

Svi koji nisu mogli nazočiti svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji svečanu dodjelu nagrada moći će pogledati u nedjelju 3. prosinca na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) s početkom u 10.00.

I Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1) u svojoj će emisiji Slušaj kako zemlja diše u petak 1. prosinca s početkom u 10.03 emitirati snimku svečanosti. Urednica emisije je Roberta Bonačić. Razgovori s najmlađim vrtlarima moći će se poslušati i u radijskim emisijama Zagonetno putovanje i Čičak urednika Gorana Kušeca, koje su na rasporedu na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT - HR 1) u subotu 2. prosinca s početkom u 8.05 i 17.30.

Više podataka o HRT-ovu projektu Najljepši školski vrtovi možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr.

Prezeto sa: Hrvatska radiotelevizija