Nagrada Soljačić za izniman uspjeh na državnoj maturi iz područja fizike i matematike

Ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić i ove godine dodjeljuje nagradu najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi. Financijskim iznosom od pet tisuća američkih dolara Soljačić će nagraditi najboljega maturanta za postignute rezultate iz fizike i matematike. Namjera ove inicijative je potaknuti daljnji akademski razvoj mladih naraštaja.

Marin Soljačić redoviti je profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Soljačić je odlučio financirati ovu nagradu kako bi dao posebno priznanje mladima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, te pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni. Time želi dati dodatnu motivaciju za njihov daljnji akademski rad i napredak.

Nagrada Soljačić dodjeljuje se u iznosu od pet tisuća američkih dolara, odnosno oko 35.000 kuna. Kriteriji su sljedeći: dobitnik nagrade je maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/ najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) + postotak iz fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20% više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, oni će podijeliti nagradu.

Dodjela nagrade Soljačić održat će se 21. srpnja 2017. godine. Nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti profesor Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.