Najava: Dodjela Nagrade Soljačić, priznanja MZO-a i nagrada najboljim učenicima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017. u petak, 21. srpnja, u 11 sati

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održat će se dodjela Nagrade Soljačić te dodjela priznanja MZO-a i nagrada najboljim učenicima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017. Nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti Marin Soljačić, utemeljitelj Nagrade i donator, profesor na Odsjeku za fiziku na uglednome Massachusetts Institute of Technology (MIT) i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Dodjela će se održati u petak, 21. srpnja 2017., u 11 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (Multimedijalna dvorana, Donje Svetice 38, Zagreb).

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojio je Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu ostvarivši najbolji rezultat na ispitima iz Matematike, Fizike i Hrvatskoga jezika na višoj (A) razini.

Novčanim iznosom od 5.000 kuna i posebnim priznanjem Ministarstvo će nagraditi učenika Karla Valentina Cihlara koji je ispite iz Matematike i Fizike također riješio 100 posto, ali je pisao ispit iz Hrvatskog jezika na osnovnoj (B) razini.

Za izniman rezultat iz ispita Hrvatskoga jezika, Matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradit će 20 maturanata i to novčanim iznosom od 2.500 kuna te posebnim priznanjima za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017. Imena učenika bit će objavljena na samom proglašenju.