Objava dobitnika državnih stipendija u STEM područjima znanosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje rang-liste dobitnika državnih STEM stipendija u akademskoj godini 2017./2018. koje su dodijeljene na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti (Narodne novine, br. 61/2017. i 95/2017.; u daljnjem tekstu: Pravilnik).

Ministrica znanosti i obrazovanja donijela je 29. rujna 2017. godine, u skladu s člankom 7. Pravilnika, Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2017./2018. Odlukom je definiran broj od 3.400 stipendija i razdoblje u kojem se dodjeljuju državne STEM stipendije.

U akademskoj godini 2017./2018. dodijeljena je ukupno 3.401 stipendija (s obzirom na to da je u sklopu područja biomedicine i zdravstva više studenata ostvarilo jednak broj bodova, dodijeljena je jedna stipendija više).

Rang-liste za STEM stipendije izrađene su odvojeno za četiri znanstvena područja (prirodne znanosti, biotehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo, tehničke znanosti) te posebno za studente 1. godine i posebno za studente viših godina.

Svako visoko učilište koje izvodi studijske programe u STEM području, u skladu sa stavkom 9. članka 6. Pravilnika, dobilo je najmanje jednu stipendiju za studente prve godine i jednu za studente viših godina u pojedinom području.

Postupak dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti proveden je kao dio projekta Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“.