Odobren osmi ciklus hrvatsko-austrijskih znanstvenoistraživačkih projekata za 2018. i 2019. godinu

Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2017. godine bio je otvoren osmi ciklus natječaja u sklopu provedbe Ugovora o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Republike Austrije, potpisanog 12. ožujka 2003. godine. Na natječaj je pristiglo 50 valjanih projektnih prijedloga.

U četvrtak, 30. studenoga 2017. godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu održana je 8. sjednica Zajedničkog povjerenstva za znanstveno-tehničku suradnju o provedbi Ugovora o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Republike Austrije, potpisanog 12. ožujka 2003. godine. Hrvatsko izaslanstvo vodio je doc. dr. sc. Matko Glunčić, državni tajnik, a austrijsko izaslanstvo vodio je gospodin Christian Autengruber iz Saveznog ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Austrije. U austrijskom izaslanstvu bili su i predstavnici Saveznog ministarstva znanosti, istraživanja i gospodarstva Republike Austrije te Austrijskoga kulturnog foruma u Zagrebu. Voditelji izaslanstava potpisali su Protokol 8. sjednice Zajedničkog povjerenstva za znanstveno-tehničku suradnju o odabiru hrvatsko-austrijskih projekata. Odabrano je 25 projekata u trajanju od dvije godine i dogovoren je Radni program za 2018. i 2019. godinu.

Sufinanciranje sa svake strane iznosi najviše do 3.500 eura godišnje po projektu. Od 25 odabranih projekata deset ih je iz područja prirodnih znanosti, četiri su iz područja tehničkih znanosti, četiri iz biomedicinskog područja, tri su iz područja biotehničkih znanosti, a četiri iz društveno-humanističkog područja.

Sljedeći natječaj za prijavu hrvatsko-austrijskih znanstvenoistraživačkih projekata bit će objavljen sredinom ožujka 2019. godine.