Održana informativna radionica "Mogućnosti korištenja sredstava dostupnih iz strukturnih fondova i programa Europske unije za financiranje projekata istraživanja, razvoja i inovacija"

U petak, 10. travnja 2015. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je informativna radionica „Mogućnosti korištenja sredstava dostupnih iz strukturnih fondova i programa Europske unije za financiranje projekata istraživanja, razvoja i inovacija“. Informativnu radionicu Ministarstvo je organiziralo u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

U prvom dijelu informativne radionice predstavljeni su strateški dokumenti i prioritetna područja ulaganja Republike Hrvatske u razdoblju 2014. - 2020. Govorilo se tako o tematskim prioritetima u sklopu Plana razvoja istraživačke i inovacijske infrastrukture u Republici Hrvatskoj te Strategije pametne specijalizacije, čije usvajanje se očekuje u lipnju ove godine. Također je predstavljen IV. tematski stup Strategije poticanja inovacija Republike Hrvatske 2014. - 2020. koji se odnosi na jačanje ljudskih potencijala za inovacije i omogućavanje stvaranja atraktivnog okruženja za međunarodno kompetitivne istraživače. Uvid u strateške dokumente i prioritetna područja ulaganja Republike Hrvatske u razdoblju 2014. - 2020. pružile su Kristina Ferara Blašković (MZOS) i Željka Skočilić (MZOS).

U drugom dijelu informativne radionice Gabrijela Herceg Sarajlić (MZOS), Karmen Maričić (MINGO) i Sanja Fišer (MINPO) govorile su o Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020, s posebnim naglaskom na dijelove koji se odnose na jačanje gospodarstva i poslovne konkurentnosti primjenom istraživanja i inovacija. Istaknuti su ciljevi jačanja sustava istraživanja i razvoja s ciljem promocije izvrsnosti u znanosti te stvaranjem povoljnoga inovacijskog okruženja, novih proizvoda i usluga, kao i jačanja inovativnosti malih i srednjih poduzetnika temeljene na istraživanju i razvoju.

U posljednjem dijelu informativne radionice sudionici su od Hrvoja Bakića (MZOS) imali priliku saznati nešto više i o Operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020, točnije, o mjerama koje za cilj imaju poboljšanje uvjeta rada za hrvatske istraživače. O dosadašnjem iskustvu provođenja kompetitivnih znanstvenih projekata govorio je dr. sc. Hrvoje Mataković iz Hrvatske zaklade znanosti, dok je projekt NEWFELPRO 2013. - 2017. predstavila voditeljica projekta Una Kociper. Na samom kraju Mirjana Vuk iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije predstavila je Obzor 2020.

Cilj radionice bio je sve zainteresirane, a posebno istraživače, upoznati s mogućnostima financiranja projekata istraživanja, razvoja i inovacija iz Europskih strukturnih fondova te programa Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine.