Održani seminari i radionice za učitelje i učenike hrvatskoga jezika u Kanadi

Od 19. travnja do 1. svibnja 2017. predstavnici nadležnih hrvatskih institucija po prvi put su posjetili hrvatske župe i škole u kojima se uči i poučava hrvatski jezik u Kanadi. Cilj posjeta bio je održati seminare i radionice za tamošnje učitelje i učenike te pružiti potporu nastavi hrvatskog jezika i kulture.

Uz dobru suradnju Veleposlanstva Republike Hrvatske  u Ottawi i veleposlanice gospođe Matković te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mississaugi, seminari i radionice održani su na području Ontarija u Torontu, Georgetownu/Norwalu, Mississaugi, Oakvilleu i Ottawi, a njima je bilo obuhvaćeno oko 900 učenika i 40 učitelja koji predaju hrvatski jezik u okviru programa International Languages koji financira kanadska država.

U stručnom timu zaduženom za pripremu i provedbu seminara i radionica bili su: dr. sc. Lidija Cvikić, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Jasna Aničić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Biljana Petljak Zekić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih te Milan Bošnjak, posebni savjetnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je ujedno bio i koordinator tima.

Boravak u Kanadi prošao je izuzetno uspješno zahvaljujući dobroj koordinaciji i suradnji hrvatskih institucija i hrvatske zajednice u Kanadi. Budući da je ovo bio prvi posjet usmjeren na potporu podučavanja hrvatskog jezika, učitelji, učenici i roditelji s entuzijazmom su prihvatili sve prijedloge za poboljšanje nastave, a voditelji radionica dogovorili su pripremu stručne analize trenutačnog stanja i predlaganje konkretnih mjera za nastavak daljnje suradnje te pokazali kako zajedničkim djelovanjem možemo uspjeti u očuvanju hrvatskoga identiteta i povezanosti našega iseljeništva s hrvatskim jezikom, kulturom i domovinom.