Oproštajno druženje ministra Pave Barišića sa suradnicima i djelatnicima Ministarstva

Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u 13.30 sati upriličeno oproštajno druženje ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića sa suradnicima – dužnosnicima, suradnicima iz Kabineta ministra te rukovoditeljima.

Na početku druženja kratkim govorima obratili su se ministru i nazočnima državni tajnici, pomoćnici ministra, tajnica Kabineta ministra i glavni savjetnik ministra. Istaknuli su da je u razdoblju od sredine listopada do danas pokrenuto mnogo aktivnosti i projekata koji su vidljiv znak pozitivnih promjena u sustavu. Posebno su naglasili napore usmjerene k uspostavi dobre komunikacije s dionicima sustava te na uključivanju svih relevantnih dionika, tijela i ustanova u krovne procese Ministarstva. Zahvalili su ministru što je svojim primjerom, smirenošću, strpljivošću, demokratičnošću, profesionalnošću, uključivošću i razboritošću u prosudbi pridonio ugodnom i konstruktivnom radnom ozračju.

U svom obraćanju ministar je nazočnima zahvalio na dobroj suradnji i potpori. Ispričao se ako je u svojim nastupima i težnjama nekoga nehotice povrijedio, no vrijeme u kojem je djelovao tražilo je hrabre odluke i rješenja  s ciljem izgradnje čvrstih temelja sustava odgoja, obrazovanja i znanosti te dobrobiti zemlje.

U daljnjem govoru ministar je nazočne podsjetio na poučnu dalekoistočnu prispodobu o učitelju puta čaja koju je na početku svoga ministarskog mandata izrekao u nastupnome govoru u studenome 2016. djelatnicima Ministarstva.

Poučna prispodoba govori o drevnoj dalekoistočnoj mudrosti sadržanoj u ceremoniji čaja. Japanskoga učitelja čaja Sen no Rikyua (1522. - 1591.), koji je je bio poznat po svojoj filozofiji 'wabi-cha', traženju ljepote u jednostavnosti, jedan je učenik zapitao: „Učitelju, što je krajnji smisao puta čaja?“ Učitelj je na to odgovorio: „Ljeti je vruće, zimi je hladno; prema tome se treba upravljati.“
Učenik je na to rekao: „To je tako jednostavno. Ako je doista tako, onda ja više ne trebam vašu posebnu pouku, to zna moja malenkost sama od sebe.“  Učitelj je, međutim, primijetio: „Ali ako ti to doista ostvariš, onda ću ja postati tvoj učenik.“

Poruka priče je kako ništa ne izgleda teško ni komplicirano, a ni mudrost naoko nije prevelika. A opet ni najveći učitelji ne uspijevaju ostvariti svima očite zahtjeve. No, svi trebamo težiti prema tim zahtjevima znajući pri tome kako ništa nije stalno, ništa nije trajno i sve je promjenjivo. Na putu prema uspjehu, naglasio je ministar, mogu nam poslužiti kao putokaz naputci velikih učitelja „puta čaja“: jednostavnost, izravnost pristupa i poštovanje sebe i drugoga. Nadodao je da je u svome kratkome mandatu uvidio da u Ministarstvu rade istinski stručnjaci, odgovorni, stručni i savjesni. Također je naglasio kako službenici Ministarstva trebaju biti svjesni iznimno važnoga posla koji obavljaju te im zaželio puno uspjeha u sljedećim dionicama njihova rada.

Ministar je podsjetio i na iskustvo rasprave o njegovu opozivu u Hrvatskome saboru kad je bio izvrgnut neutemeljenoj harangi i prozivkama poput Sokrata koji je u bio optužen za izmišljena djela. To ga je iskustvo podsjetilo da ništa nije stalno i da je sve promjenjivo te je svaki dan u bilo koje vrijeme bio pripravan otići s časne ministarske funkcije. I to iskustvo odlaska i smirenosti ministar prepoznaje u iskustvu Sokrata koji je nepravedno osuđen u tamnici čekao na smrtnu presudu. U vremenu čekanja primao je svoje prijatelje koji su ga nagovarali na bijeg, no on na to nije pristao. I umjesto da oni njega tješe, on je njih tješio izlažući im pri tome poznati nauk o besmrtnosti duše.

Na kraju ministar je naglasio kako se smatra povlaštenim što je zajedno s dužnosnicima i djelatnicima mogao raditi na dobrobit ove zemlje te je još jednom izrazio zahvalnost na profesionalnosti, suradnji i potpori koju su mu pružali na putu izgradnje modernoga, uključivoga i na vrijednostima temeljenoga odgojno-obrazovnog i znanstvenoga sustava.

Suradnici su ministru uručili prigodni dar - čajnik - kao sjećanje na njegove poduke o putu čaja i zahvalnost za dobru suradnju te za sve dobro što je kao ministar u proteklome razdoblju učinio za sustav odgoja, obrazovanja i znanosti. Zaželjeli su mu pritom puno uspjeha u daljnjem akademskom djelovanju te ostalim službama i svojstvima za koje se opredijeli u svome daljnjem profesionalnom putu.

Ministar je posljednji radni dan zaključio elektroničkom zahvalom svim djelatnicima Ministarstva na suradnji i potpori zaželjevši im pri tome uspjeh i zadovoljstvo na obiteljskome, poslovnome, društvenome i osobnome planu.