Poticati višejezičnost na svim razinama odgojno-obrazovnoga procesa

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima održao je radni sastanak s veleposlanikom SR Njemačke u Hrvatskoj, Nj. E. Thomasom E. Schultzeom. Tema sastanka bila je nastava njemačkoga jezika u hrvatskim školama i na visokim učilištima. Ministar Barišić naglasio je kako je strateški cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja poticanje višejezičnosti u školama. Istaknuto je kako je potrebno razvijati višejezičnost na svim razinama, uključujući i učenje stranih jezika na visokim učilištima. Zahvalivši svim sudionicima na odazivu i konstruktivnim prijedlozima, ministar je istaknuo kako je jedan od prioriteta Ministarstva znanosti i obrazovanja internacionalizacija visokoga obrazovanja u sklopu koje je predviđeno da se veći broj studija izvodi na stranome jeziku.

Veleposlanik Schultze naglasio je kako se, s obzirom na tradicionalnu povezanost i usmjerenost dviju zemalja, učenjem jezika otvara perspektiva za još bližu suradnju Hrvatske i Njemačke. Njemački jezik u mnogim se školama uči kao drugi strani jezik, međutim potrebno je dodatno motivirati učenike te naglašavati prednosti i važnost učenja njemačkoga jezika.

Sastanku je nazočila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje koja je istaknula kako u Agenciji djeluje troje savjetnika za njemački jezik. Agencija organizira mnogobrojna stručna usavršavanja za nastavnike njemačkoga jezika te ostvaruje dobru suradnju s Hrvatskim društvom učitelja i profesora njemačkoga jezika, kao i s Goethe institutom.

Sastanku su, uz predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te Veleposlanstva SR Njemačke nazočili Irena Horvatić Bilić, predsjednica Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkoga jezika, Ivana Bašić, lektorica Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) na Sveučilištu u Zagrebu te Kristine Petrušić, zamjenica ravnatelja i voditeljica jezičnog odjela Goethe-Institut Kroatien.