Predstavnici Ministarstva na sastanku Innovation Forum 2017.

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja - državni tajnik dr. sc. Matko Glunčić i pomoćnica ministrice dr. sc. Ivana Franić - boravili su 27. studenoga u Bratislavi na Innovation Forum 2017.

Forum je okupio predstavnike zemalja Srednje i Istočne Europe s visokim predstavnicima Ministarstva znanosti i tehnologije NR Kine te s predstavnicima kineskih uspješnih inovacijskih tvrtki i istraživačkih ustanova.

Zamjenik ministra znanosti i tehnologije NR Kine gospodin Li Meng ukratko je predstavio kinesku nacionalnu strategiju razvoja utemeljenu na inovacijama. Uz nužnost povećavanja izdvajanja za istraživanja, bitni naglasci strategije odnose se na poticanje samoodrživih neovisnih fundamentalnih istraživanja te razvoj istraživačkih infrastruktura za vrhunske inovacije u sklopu uspostavljenih interregionalnih inovacijskih mreža. Razvoj utemeljen na inovacijama kineski je razvojni prioritet. Također je istaknuta potreba razvoja centara za transfer tehnologije koji će biti usmjereni prema vrhunskim inovacijama. Gospodin Li Meng posebno je istaknuo poticanje interdisciplinarnosti u znanstvenim istraživanjima na kineskim sveučilištima i institutima, kao i sve veću ulogu koju među istraživačkim prioritetima imaju društvene i humanističke znanosti.
Na skupu je sudjelovao predsjednik Slovačke akademije znanosti i umjetnosti koji je predstavio rad Akademije te osobito istraživački i inovacijski rad njezinih instituta.

O nacionalnim znanstvenim postignućima izlagali su i predstavnici slovačkih i mađarskih istraživača i tvrtki, s naglaskom na transfer tehnologije i inovacije.

Kineska vlada također je predstavila svoj novi program TYSP (Talented young scientist program), stipendije za mlade znanstvenike, studente i istraživače te tako potiče i financira razmjenu mladih znanstvenika, studenata i istraživača, kao i suradnju između istraživačkih instituta, sveučilišta i poduzeća.

Više informacija o postupku prijave na program TYSP moguće je pronaći na http://tyspcstec.org.cn