Prof. dr. sc. Blaženka Divjak preuzela dužnost ministrice znanosti i obrazovanja

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas, 12. lipnja, održana je primopredaja dužnosti između dosadašnjega ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i novoimenovane ministrice, prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Uz nazočnost najbližih suradnika i predstavnika medija, dosadašnji ministar Barišić čestitao je novoj ministrici te joj zaželio puno uspjeha na ovoj „važnoj i zahtjevnoj dužnosti“.

Prilikom preuzimanja dužnosti ministrica Divjak istaknula je važnost resora znanosti i obrazovanja: „Ovo je veliki resor koji ima puno izazova. Učenje i istraživanje tu treba biti aktivno i konstruktivno kao proces, a takvo mora biti i upravljanje ovim sustavom. Upravljanje Ministarstvom i upravljanje sustavom treba biti nacionalni prioritet, oslobođeno dnevno-političkih previranja. Moramo se dogovoriti koji su naši važni projekti jer je krajnji trenutak da na neki način ne samo da uhvatimo korak, nego da učimo od onih koji su prolazili kroz ovaj proces i budemo brži, bolji i konstruktivniji i u tom kontekstu ostavljajući sa strane naše razlike koje su ideološke ili političke“, naglasila je ministrica Divjak te dodala kako je jedna od njenih deviza da je u ovome trenutku važnija tehnologija od različitih ideologija pa će se toga pokušati pridržavati na projektima.

Prof. dr. sc. Pavo Barišić u svome govoru istaknuo je tri temeljna načela kojih se pridržavao tijekom obnašanja dužnosti ministra znanosti i obrazovanja. „Prvo je strogo poštivanje zakonitosti i okvira pravne države. Drugo je načelo kontinuiteta u provođenju javnih politika u resoru znanosti i obrazovanja. Treće je načelo uključivosti i pluralizma u djelovanju. U djelovanju sam slijedio program Vlade Republike Hrvatske za mandatno razdoblje 2016. - 2020. za koji je premijer gospodin mr. sc. Andrej Plenković dobio povjerenje Hrvatskoga sabora.“ Prof. dr. sc. Pavo Barišić zahvalio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na ukazanome povjerenju, svim kolegicama i kolegama članovima Vlade s kojima je ostvario odličnu suradnju, suradnicima u Ministarstvu, akademskoj i znanstvenoj zajednici, studentima te svim ostalim dionicima sustava obrazovanja, kao i predstavnicima medija koji su pratili njegov rad i izvješćivali javnost.