Proslava 30. obljetnice programa Erasmus i desetoga rođendana Agencije za mobilnost

Dvije obljetnice važne za podizanje razine obrazovanja, znanja i opće kulture društva - 30. rođendan jednoga od najuspješnijih programa Europske unije (EU) -  programa Erasmus i deset godina rada Agencije za mobilnost i programe EU-a koja u Hrvatskoj provodi taj program, svečano se proslavljaju u hotelu Westin Zagreb.   

Program Erasmus prerastao je 2014. u program kojemu je dodan važan plus, istaknuto je na svečanosti u koja je u ponedjeljak okupila sve mjerodavne za njegovu provedbu u Hrvatskoj te njegova europskoga 'šefa' - povjerenika Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sporta Tibora Navracsicsa.

Svečanost je protekla u znaku pripovijesti o 'rastu' programa Erasmus 'rođenoga' 1987. - kada je u njemu sudjelovalo tri tisuće studenata i bio je namijenjen samo visokome školstvu - do njegova 'izrastanja' u Erasmus+ 2014. i podataka da je do danas u programu sudjelovalo ukupno devet milijuna Europljana, među kojima je i 70.000 hrvatskih građana, a njih 40.000 dobilo je i financijsku potporu za sudjelovanje u tome programu. Program Erasmus+ sada uključuje cijelu obrazovnu vertikalu.

Među uglednim hrvatskim uzvanicima bile su ministrice znanosti i obrazovanja i demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Blaženka Divjak i Nada Murganić, te ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović. Program Erasmus+ Agencija provodi uz dva nadležna ministarstva - Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministrica Divjak: Reforma obrazovanja nema alternative, snažna potpora Europske komisije

Uz čestitke Agenciji za vrsnu i uspješnu desetogodišnju provedbu programa Erasmus i Erasmus+, ministrica Divjak zahvalila je Europskoj komisiji na snažnoj potpori koju daje Hrvatskoj u provedbi kurikularne reforme i uvođenju obvezne informatike u sklopu te reforme.

Time je, ustvrdila je, poslana „jasna poruka raznim interesnim skupinama kako kurikularna reforma nema alternativu i kako djeca ne smiju biti taoci partikularnih interesa".

Posebice je zahvalila Europskoj komisiji i za sustav potpore strukturnim reformama kroz koji je aktivirano 3,75 milijuna kuna za potporu kurikularnoj reformi. To nam pak, objasnila je ministrica, omogućava da proširimo spektar aktivnosti koje smo planirali u projektu cjelovite kurikularne reforme koji se financira iz Europskoga socijalnog  fonda u iznosu od 150 milijuna kuna.

Povjerenik Navracsics: Erasmus je pomagao i u uklanjanju velikih ideoloških i fizičkih podjela 

Europski povjerenik također je čestitao Agenciji što je tijekom cijele ove godine kvalitetno i sustavno ukazivala i obilježavala 30. rođendan Erasmusa, na koji se raznim aktivnostima ukazuje u sve 33 zemlje članice programa.

Ustvrdio je kako je Erasmus pomagao i u uklanjanju velikih ideoloških i fizičkih podjela u Europi zbog koji, posvjedočio je, i osobno nije mogao kao mađarski student u njemu sudjelovati.

„Želim da iskoristimo potencijal toga programa i brišemo nove podjele u našem društvu", izjavio je povjerenik Navracsics. 

Navracsics je istaknuo i kako je sada pravi čas da se promisli o budućnosti programa Erasmus+ kako bi što više ljudi imalo mogućnost iskusiti kako je to biti „Europljanin" i pripadati europskoj zajednici.  Najavio je da će se osnovati Europska zajednica mladih kako bi se promicala regionalna partnerstva.

Ministrica Murganić pozvala je mlade da sudjeluju u programu Erasmus+, smatra kako se ne smije smanjivati novac za taj program, te je najavila da će ministarstvo nastaviti rad s mladima kako bi im se osigurala ekonomska budućnost u domovini, a mlade je pozvala da ostanu u domovini.

Preuzeto sa: Hina