Radni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji

U ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima boravio je u radnome posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji.

U pratnji suradnika i župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića ministar je posjetio Srednju školu Glina. Nakon obilaska škole i razgovora s nastavnicima i ravnateljicom Marijom Margušić Novosel održana je konferencija za medije. Jedna od tema bile su aktivnosti vezane uz povezivanje obrazovanja s tržištem rada, što upravo potvrđuje ova škola svojim primjerom. Ministar je rekao kako je pokrenuta procedura vezana uz odobravanje novoga smjera - drvodjelskoga tehničara dizajnera, za što je škola iskazala potrebu. Od stupanja na dužnost ministar je poduzeo mnogobrojne aktivnosti kako bi Mreža škola bila fleksibilnija i kako bi se uklonile administrativne zapreke vezane uz odobravanje novih programa. Istaknuo je kako se redovito sastaju operativne skupine sastavljene od predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore te drugih dionika s ciljem povezivanja obrazovanja s tržištem rada. Odobravanje ovog smjera iznimno je važno za potrebe razvijanja lokalnoga gospodarstva. Ministar je naglasio važnost strukovnog obrazovanja te da Ministarstvo aktivno radi na promociji strukovnih zanimanja, kao i na prohodnosti obrazovanja s razine srednjoškolskog prema visokoškolskom obrazovanju. Ministar je zatim u pratnji suradnika i direktora Elmora Barakovića obišao Drvni centar Glina koji iskazuje potrebu za obrazovanim kadrovima pa učenicima nudi stipendije, praksu, a u konačnici i zaposlenje nakon završenog školovanja.

Posjet je nastavljen obilaskom Osnovne škole Glina gdje se ministar sastao s ravnateljem Milanom Davidovićem i nastavnicima te obišao gradilište nove školske športske dvorane. Tijekom razgovora s nastavnicima ministar je pohvalio sudjelovanje škole u mnogobrojnim europskim projektima.

Radni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji nastavljen je u Petrinji gdje je ministar posjetio Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića. Ministar je obišao školsku kuhinju gdje mu je prezentiran projekt Topli obrok - obrok zdravlja te posebno pohvalio angažman ravnateljice Ruže Novaković i nastavnoga osoblja na uređenju školskoga okoliša, za što je škola već dobila mnogobrojne nagrade i priznanja. U Petrinji je obišao i Učiteljski fakultet, Odsjek Petrinja, gdje je održao radni sastanak s dekanom prof. dr. sc. Ivanom Prskalom i profesorima fakulteta. Dekan je izvijestio ministra o djelovanju Fakulteta te inicijativama za podizanje studentskoga standarda s ciljem zadržavanja mladih ljudi na prostoru Petrinje i privlačenja studenata iz svih krajeva Hrvatske. Prilikom obilaska visokoškolskih ustanova na području Petrinje i Siska, uz ministra su bili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić. Radni posjet završen je u Sisku gdje je ministar obišao Metalurški fakultet te se tom prigodom sastao s profesorima i dekanom Ladislavom Lazićem.