Francuska

Francuska

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Francuskom Republikom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1. Ugovor o kulturnoj, prosvjetnoj, tehničkoj, znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike, potpisan u Zagrebu, 24. listopada 1994. godine

2. Memorandum o suradnji na provedbi Hrvatsko-francuskog programa integriranih akcija, potpisan u Zagrebu, 10. listopada 2002. godine

3. Memorandum o znanstvenoj suradnji između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja Francuske Republike, potpisan u Zagrebu, 30. listopada 2006. godine

4. Protokol o djelovanju i razvoju Francuske škole u Zagrebu između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva vanjskih poslova Francuske Republike, potpisan u Zagrebu, 30. svibnja 2007. godine

5. Hrvatsko-francusko strateško partnerstvo - Akcijski plan 2014. - 2017., potpisan u Zagrebu, 2. ožujka 2015. godine

6. Sporazum o provođenju ispita Školski DELF, potpisan u Zagrebu, 19. ožujka 2019.

7. Sporazum o provođenju ispita Školski DELF, potpisan u Zagrebu, 19. ožujka 2019. - na francuskom jeziku


STIPENDIJE

Zahvaljujući uspješnoj suradnji između Ministarstva znanosti i obrazovanja  Republike Hrvatske, Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Službe za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske Republike u Zagrebu, hrvatski studenti i poslijediplomandi mogu svake godine provoditi istraživanja, produbiti svoja znanja ili završiti svoju disertaciju u Francuskoj.

Stipendije se dodjeljuju za poslijediplomski ili doktorski studij, stručno usavršavanje, te usavršavanje francuskog jezika.

Stipendije Udruge Le Pont Neuf

Udruga „Le Pont Neuf" dodjeljuje hrvatskim državljanima stipendije u području političkih znanosti, medicine i umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, poezija glazba, graditeljstvo). Prijavni obrasci i sve dodatne informacije o natječaju nalaze se na web stranici Udruge Le Pont Neuf, rubrika: „Bourses du Pont Neuf".


ZNANSTVENA SURADNJA

Bilateralni znanstvenoistraživački projekti u sklopu Programa integriranih akcija "Cogito"

U sklopu Programa integriranih akcija „Cogito" od 2002. godine do sada sufinancirano je 120 hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata.

Na sastanku Mješovitoga hrvatsko-francuskog povjerenstva za odabir projekata, koji je održan 27. studenoga 2018. u Parizu, odobreno je 11 novih zajedničkih znanstvenoistraživačkih projekata za razdoblje 2019./20., a sredstva koja dodjeljuju hrvatska i francuska strana predstavljaju dodatnu financijsku pomoć znanstvenoistraživačkim ekipama koja je namijenjena isključivo pokrivanju troškova putovanja (u prosjeku po dva putovanja godišnje sa svake strane) i boravka istraživača.