Kina

Kina

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Narodnom Republikom Kinom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

 1. Ugovor o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan u Pekingu, 7. lipnja 1993. godine
   
 2. Ugovor o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan u Pekingu, 11. travnja 1994. godine
   
 3. Ugovor o osnivanju međuvladinog hrvatsko-kineskog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan u Pekingu, 6. listopada 1997. godine
   
 4. Program suradnje u području obrazovanja između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za razdoblje 2018. - 2022. godine, potpisan u Sofiji, 7. srpnja 2018. godine
   
 5. Protokol 8. zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, potpisan u Pekingu, 12. prosinca 2017. godine

STIPENDIJE

Vlada Narodne Republike Kine svake godine dodjeljuje državljanima Republike Hrvatske 8 stipendija za preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij ili stručno usavršavanje.

Budući da se većina studijskih programa provodi na kineskom jeziku, stipendistima koji ne vladaju kineskim jezikom osigurava se učenje kineskog jezika u NR Kini u trajanju od jedne akademske godine prije početka provedbe studijskog programa.

Natječajni postupak provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.


ZNANSTVENA SURADNJA

Od 1998. godine do danas održano je 8 zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju te je do sada ukupno odobreno 130 zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata.

Na zadnji Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2017. - 2019. godine, koji je bio otvoren svim znanstvenim institutima i visokim učilištima Republike Hrvatske i NR Kine i obuhvaćao sva znanstvena područja, u Hrvatskoj i Kini zaprimljena je 36 projektnih prijedloga.

Hrvatsko-kinesko Povjerenstvo za znanstvenu i tehnološku suradnju održalo je 12. prosinca 2017. godine u Pekingu svoje 8. zasjedanje, te je u skladu s prioritetima i odredbama obiju stranaka odabralo za sufinanciranje novih 30 projekata za razdoblje 2017. - 2019. godine.

Sljedeći natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2020. - 2022. biti će objavljen u prvoj polovici 2019. godine.