Kina

Kina

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Narodnom Republikom Kinom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

 1. Ugovor o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan u Pekingu, 7. lipnja 1993. godine
   
 2. Ugovor o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan u Pekingu, 11. travnja 1994. godine
   
 3. Ugovor o osnivanju međuvladinog hrvatsko-kineskog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan u Pekingu, 6. listopada 1997. godine
   
 4. Program suradnje u području obrazovanja između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za razdoblje 2013. - 2016. godine, potpisan u Zagrebu, 15. ožujka 2013. godine
   
 5. Protokol VII. zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, potpisan u Zagrebu, 15. lipnja 2015. godine

STIPENDIJE

Vlada Narodne Republike Kine svake godine dodjeljuje državljanima Republike Hrvatske 8 stipendija za preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij ili stručno usavršavanje.

Budući da se većina studijskih programa provodi na kineskom jeziku, stipendistima koji ne vladaju kineskim jezikom osigurava se učenje kineskog jezika u NR Kini u trajanju od jedne akademske godine prije početka provedbe studijskog programa.

Natječajni postupak provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.


ZNANSTVENA SURADNJA

Od 1998. godine do danas održano je 7 zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju te je do sada ukupno odobreno 100 zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata.

Na zadnji Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2015. - 2017. godine, koji je bio otvoren svim znanstvenim institutima i visokim učilištima Republike Hrvatske i NR Kine i obuhvaćao sva znanstvena područja, u Hrvatskoj su prijavljena 34, a u Kini 29 projektnih prijedloga.

Hrvatsko-kinesko Povjerenstvo za znanstvenu i tehnološku suradnju održalo je 15. lipnja 2015. godine u Zagrebu svoje 7. zasjedanje, na kojemu je za financiranje u razdoblju 2015. - 2017. godine odabrano novih 25 projekata.

Sljedeći natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2017. - 2019. biti će objavljen u prvoj polovici 2017. godine.