Korisni linkovi

Korisni linkovi

Stranica Javne ustanove spomen-područja Jasenovac.

Stranice Židovske općine Zagreb koja sadrži informacije o općini, povijest, židovski kalendar te informacije o institucijama pod okriljem općine.

Online pristup izvorima Izraelskog spomen-područja mučenika i junaka holokausta, koji dokumentira i komemorira žrtve, junake i događaje holokausta. Na Yad Vashem stranicama se mogu dobiti osnovne informacije o organizaciji, muzejima i izložbenim prostorima, omogućen je i pristup Internet magazinu, online izložbi te informacijama o pravednicima među narodima.

Stranica United States Holocaust Memorial Museum sadrži izvore vezane uz holokaust, kao i pregršt obrazovnih materijala, on-line izložbe, bogatu arhivu kao i fotografije mnogobrojnih artefakata.

Stranica sadrži informacije o povijesti koncentracijskih logora Belzec, Sobibor i Treblinka. Na stranicama se mogu pronaći povijesni dokumenti, fotografije, karte i popis SS osoblja.

Službena stranica Amnesty International, organizacije za zadaćom očuvanja i promicanja ljudskih prava. Stranica sadrži online arhivu i knjižnicu novosti i izvješća o kršenjima ljudskih prava te informacije o trenutnim kampanjama. Stranice sadrže i linkove regionalnih Amnesty International ureda i ostalih organizacija koje se bave pitanjima ljudskih prava.

Stranica Anne Frank centra u SAD-u, obrazovnog centra osnovanog 1977. Sadrži online album Anne’s Story i povijest dnevnika The diary. Stranica obuhvaća informacije o putujućoj izložbi, Anne Frank in the World: 1929. - 1945.

Stranica memorijalnog muzeja nastalog na temeljima koncentracijskog kampa Belzec, Poljska. Stranice sadrže povijest kampa, karte, povijesne fotografije te informaciju o razvitku muzeja.

Stranice memorijalnog centra Buchenwald i Mitelbau-Dora koje sadrže opsežnu povijest s fotografijama, novostima vezanim uz memorijalni centar, arhivu i ostalo.

Web stranica Konferencije židovskih materijalnih potraživanja protiv Njemačke koja daje svojevrsni vodič kroz proces odštete i vraćanja imovine preživjelim žrtvama holokausta. Ova organizacija financira projekte vezane uz obrazovanje, stručna putovanja, istraživanja itd. Stranica sadrži i prijavni obrazac za sufinanciranje projekata.

Web stranica Spomen-područja Dachau koja daje informacije o povijesti Dachaua, kao i linkove na ostala spomen-područja i organizacije koje se bave očuvanjem sjećanja na holokaust.

Web stranica Muzeja holokausta i obrazovnog centra u El Pasu, Texas, SAD. Stranica nudi općenite informacije o muzeju, izložbama i obrazovnim programima.

Web stranica poljske zaklade posvećene dokumentiranju i očuvanju židovske povijesti u gradu Lodzu. Stranica nudi povijesnu pozadinu gradske Židovske općine, kratku povijest geta i informacije o aktivnostima zaklade.

Stranica nudi online zbirku reprodukcija propagandnih materijala stvorenih u nacističkoj Njemačkoj kao i primjere plakata, crtanih filmova te govora nacističkih vođa.

Web stranica Muzeja holokausta iz Hustona, SAD. Ova institucija je ujedno i muzej i obrazovni centar. Na stranici se mogu pronaći informacije o izložbama, događajima, predavanjima i uslugama koje pruža ova institucija.

Ova web stranica se fokusira na priče šest preživjelih žrtava holokausta. Na stranici se mogu pronaći njihove biografije, video isječci te transkripti njihovih svjedočenja kao i enciklopedija termina povezana sa svjedočenjima.

Stranica sadrži primjere nastavnih planova od vrtića pa sve do fakulteta. Isto tako navodi popis korisnih materijala i literature.

Informativna stranica muzeja koji je nastao na temeljima vile Berlin gdje su nacističke vođe organizirale i ostvarivale "Konačno rješenje". Na stranicama se mogu pronaći dokumenti Wansee konferencije, fotografije i informacije o muzejskoj postavi.

Stranica Human Rights Watcha, međunarodne organizacije kojoj je glavni cilj sprečavanje diskriminacije i poticanje političkih sloboda. Na stranicama se mogu pronaći informacije o kampanjama za ljudska prava i publikacijama.

Ova stranica prati dokumentarni film o dječjim transportima u Engleskoj koji su spasili na tisuće života židovske djece. Stranica uključuje informacije o nastanku filma, svjedočanstva osoba uključenih u transporte kao i mnogobrojne fotografije.

Stranica Židovskog muzeja u Berlinu, Njemačka koja daje iscrpne informacije o arhitekturi, izložbama, uslugama i obrazovnim programima kao i informacije o životu židova u Trećem Rajhu.

Stranica Memorijalnog centra nastalog na temeljima jednog od radnog logora Neckarelz u Mosbach, Njemačka, uključuje informacije o povijesti logora, ilustracije, publikacije, kao u obavijesti za posjetitelje.

Stranica memorijalnog centra nastalog na temeljima koncentracijskog logora Moringen, prvog logora za političke zatvorenike, kasnije pretvorenog u logor za žene i naposljetku u logor za mladiće. Na stranici se mogu pronaći informacije o razvitku Memorijalnog centra, kalendar događaja kao i mnogobrojne informacije.

Stranica je nastala prilikom 60. obljetnice likvidacije geta u Lodzu. Stranica sadrži informacije o povijest židovske općine, fotografije, karte kao i informacije o događajima vezanima za obilježavanje obljetnice.

Stranica Spomen područja Mauthausen koja sadrži povijest logora, kalendar događanja i abecedni popis izvora vezanih za holokaust.

Web stranica organizacije preživjelih žrtava holokausta koji su u okviru operacije "Dječji transport" kao djeca poslani u Veliku Britaniju.

Stranica Ureda visokog povjerenika za ljudska prava, koji promovira i štiti ljudska prava. Na stranici se može pronaći Deklaracija o ljudskim pravima na 300 jezika.