Međunarodni programi

Program međunarodne mature - International Baccalaurate Diploma Programme (IBDP)

The International Baccalaureate Organization (IBO), je međunarodna odgojno-obrazovna organizacija sa sjedištem u Ženevi, osnovana 1968. godine.

IBO nudi programe školovanja za učenike u dobi od 3 do 19 godina, a završava stjecanjem međunarodne diplome koja omogućuje pristup visokoškolskom obrazovanju u većini država.

Cjelokupno školovanje obuhvaća tri programa školovanja:

  • za učenike u dobi od 3 do 12 godina (Primary Years Programme - PYP);
  • za učenike u dobi od 11 do 16 godina (Middle Years Programme - MYP);
  • za učenike u dobi od 16 do 19 godina (Diploma Programme - DP).

Svaki od navedenih programa školovanja uključuje nastavni program, ocjenjivanje učenika prema uzrastu, stručno usavršavanje nastavnika te postupak autorizacije i evaluacije škola koja program provodi.

S obzirom na odnos dobi učenika koji se uključuju u određeni IB program i ustroj odgojno-obrazovne djelatnosti u Republici Hrvatskoj, MYP program obuhvaća učenike VI., VII. i VIII. razreda osnovne škole te učenike I. i II. razreda srednje škole. DP program namijenjen je učenicima III. i IV. razreda srednje škole. IBMYP i IBDP programi provode se u Zagrebu i u Varaždinu.

U Zagrebu se provodi cjeloviti IBMYP i IBDP programi, a u Varaždinu djelomični IBMYP program i IBDP program.

Naime, u Zagrebu se MYP program realizira u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole u Osnovnoj školi Matija Gubec te u prvom i drugom razredu srednje škole u XV. gimnaziji, u kojoj se realizira i DP program (treći i četvrti razred gimnazije). U Prvoj gimnaziji Varaždin u Varaždinu realiziraju se završne dvije godine MYP programa (u prvom i drugom razredu) i DP program (u trećem i četvrtom razredu). Nastava se izvodi na engleskom jeziku.