Turska

Turska

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Republikom Turskom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1. Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o prosvjetnoj i kulturnoj suradnji, potpisan u Ankari, 12. lipnja 1996. godine.

2. Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o znanstvenoj, tehnološkoj i visokoškolskoj suradnji, potpisan u Ankari, 19. lipnja 1996.

3. Protokol između Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske i Vijeća za znanstvena i tehnička istraživanja Republike Turske (TÜBITAC) o suradnji na području znanosti i tehnologije, potpisan u Ankari, 19. travnja 1998.

4. Memorandum o suglasnosti o suradnji na području visoke naobrazbe između Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske i Savjeta visoke naobrazbe Republike Turske (YÖK), potpisan u Ankari, 10. veljače 1999.

5. Okvirni program između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o suradnji u području obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti, mladeži i športa, sredstva javnog priopćavanja i međuljudskih kontakata, potpisan u Ankari 5. prosinca 2006.

6. Izvršni program između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Vijeća za znanstvena i tehnička istraživanja Republike Turske (TÜBİTAK) na području znanosti i tehnologije, potpisan 10. ožujka 2015. godine u Ankari

STIPENDIJE

Bilateralne stipendije

Vlada Republike Turske svake godine dodjeljuje državljanima Republike Hrvatske 2 stipendije za istraživački boravak u trajanju od 2 do 8 mjeseci, 1 stipendiju za poslijediplomski studij (isključena stipendija za specijalizaciju iz područja medicine). Ove stipendije, prema potrebi, uključuju i jednogodišnje učenje turskog jezika, a natječajni postupak provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu.

Vlada Republike Turske svake godine dodjeljuje do 20 stipendija za ljetni tečaj turskoga jezika, namijenjen studentima turkologije, a natječajni postupak provodi Katedra za turkologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.