Velika Britanija

Velika Britanija

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1.Ugovor o kulturnoj, prosvjetnoj i znanstvenoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, potpisan u Zagrebu, 21. veljače 1996. godine

STIPENDIJE

Stipendije za istraživanje na britanskim sveučilištima

Svake godine u prosincu raspisuje se natječaj zaklade "The British Scholarship Trust" za znanstvene novake i asistente s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u Republici Hrvatskoj za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima u trajanju od 1-3 mjeseca. Prednost imaju kandidati koji nisu provodili znanstveno istraživanje u inozemstvu, a detaljnije informacije mogu se pronaći na internet stranicama zaklade "The British Scholarship Trust".

Stipendije za studij ili istraživanje na britanskim sveučilištima

Stipendije se dodjeljuju u sklopu tri programa: OSI/FCO Chevening Scholarships - University Of Cambridge, OSI/FCO Chevening Scholarships - Universities of Oxford & York, i OSI/Staffordshire University MPhil/PhD in Economics. Tekstovi natječaja i prijavni obrasci dostupni su na stranicama Nacionalnog internetskog portala o stipendijama. Institut za razvoj obrazovanja administrira navedene programe stipendiranja u Hrvatskoj.

Weidenfeld Scholarships and Leadership Programme

Stipendije iz ovog programa dodjeljuju se za poslijediplomski studij na Sveučilištu u Oxfordu. Detaljnije informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta u Oxfordu.

Festival znanosti, projekt "Beautiful Science"

Svake godine u proljeće održava se Festival znanosti kao manifestacija popularizacije znanosti na pet hrvatskih sveučilišta: Osijek, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb, u suradnji s Tehničkim muzejom u Zagrebu te uz pokroviteljstvo i sufinanciranje MZOŠ-a. U okviru Festivala znanosti provodi se projekt "Beautiful Science" i natjecanje za komunikatore znanosti pod nazivom "FameLab".

Školska mreža "Global Gateway"

MZOŠ se uključio u međunarodni internetski portal "Global Gateway"čime je Hrvatska postala strateški međunarodni partner u ovoj mreži namijenjenoj školama.