Svečano obilježena 10. obljetnica osnutka Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić nazočio je svečanosti obilježavanja 10. godišnjice osnutka Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.

- Naša je zajednička obveza i u budućnosti osigurati što većem broju studenata što veći broj stipendija Zaklade, što bolje uvjete studiranja te poduprijeti njihov životni standard tijekom obrazovanja. Stoga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a time i Vlada Republike Hrvatske, Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu prepoznaje kao vrijednog partnera koji će i u budućnosti pouzdano i uspješno provoditi programe potpora učeničkog i studentskog standarda u Republici Hrvatskoj i spremno će poduprijeti njezin daljnji rad i razvoj. Očekujemo da Zaklada i nadalje razvija svoju djelatnost kako sredstvima iz državnog proračuna, tako i prikupljanjem sredstava donatora i razvojem vlastitih projekata, sukladno svojim kapacitetima - istaknuo je ministar Barišić.

Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu osnovala je Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Svrha i ostvarenja Zaklade tijekom proteklih deset godina vrijedna su potpora promicanju obrazovanja više tisuća mladih građana Hrvatske. Od svog osnutka Zaklada je iz stipendijskoga fonda, koji je do sada iznosio ukupno oko 40.000.000 kuna, od čega su sredstva iz državnoga proračuna najveći dio fonda, javnim natječajem dodijelila oko 3.500 studentskih stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, kao i nekoliko desetaka učeničkih stipendija u iznosu od 500 i 1.000 kuna mjesečno.

- U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića, kao i u svoje ime, upućujem iskrene čestitke Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu na vrijednoj obljetnici te svim stipendistima koji upravo ovih dana potpisuju stipendijske ugovore i stječu pravo na mjesečne stipendije Zaklade. I ovom prilikom ističem da Vlada i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ulažu i žele više ulagati u izvrsnost obrazovanja učenika i studenata te da će činiti sve potrebno kako bi mladi ljudi ostvarili svoje obrazovne ciljeve i uspješno gradili budućnost u svojoj domovini, u Hrvatskoj - zaključno je istaknuo ministar Barišić.