Upute za korištenje sadržajima na portalu

Upute za preuzimanje dokumenata

Dokumente označene s nastavkom "doc", "xls" preporučujemo preuzimanje na sljedeći način:

 1. desnom tipkom miša odaberite odgovarajući link
 2. iz otvorenog izbornika odaberite opciju "Spremi cilj kao…"/"Save Target As…"
 3. odaberite mjesto na svom računalu i snimite datoteku

Upute za praćenje novih sadržaja na javnom webu Ministarstva (RSS)

Svakodnevno se na  javnom webu Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljuju novi sadržaji koje možete pratiti RSS izvorima.

RSS je sustav pregleda novih sadržaja na web stranicama kroz linearni izlist naslova i sažetaka svih članaka. Takav princip omogućava brzo uočavanje novih sadržaja na portalima.

 • Kako koristi RSS izvore
  Internetski preglednici novije generacije (Firefox, Internet Explorer 7) automatski će prepoznati RSS i i prikazati sadržaj RSS izvora unutar preglednika. Stariji internetski preglednici ne podržavaju RSS (uključujući i Internet Explorer 6.0) i prikazuju RSS izvor u nepreglednom XML obliku. Preuzmite i instalirajte besplatni program RSSOwl ako vaš internet preglednik ne podržava RSS. Ukoliko vam nije dostupno vlastito računalo, RSS izvore možete čitati uz pomoć online alata Google Reader
 • Upute za čitanje RSS izvora 
  Kako biste se priključili na izvore odaberite ikonu RSS u gornjem izborniku. Odabirom (klikom) na ikonu preglednik otvara novu stranicu u kojoj se prikaže sadržaj RSS izvora. Na svakoj stranici sadržaja RSS izvora prisutna je opcija kojom izvore možete pohraniti u prečace (Favorites) i tako im brže pristupiti.
 • Pohranjivanje i čitanje RSS izvora uz pomoć RSS preglednika (RSSOwl)
  Ukoliko ne posjedujete Internet preglednike novije generacije (Firefox, Internet Explorer), RSS izvore možete čitati pomoću RSS programa. 
  U ovim ćemo uputama predstaviti besplatni preglednik RSSOwl. Nakon što skinete i instalirate preglednik, na glavnoj stranici portala Ministarstva, iznad linka "RSS", napravite "desni klik" mišem i odaberite “Copy link location/copy shortcut” kako bi privremeno pohranili adresu na kojoj se izvor nalazi. U pregledniku RSSOwl iz alatne trake odaberite opciju "New", pa "Bookmark". U novootvoreni prozor s postavkama u polje “URL/path” zalijepite (paste) adresu koju ste odabrali u Intrenet pregledniku. Odaberite "Next" pa "Finish" i izvor će se pojaviti u listi izvora. Izvor se pregledava "dvostrukim klikom" nakon čega se prikazuje njegov sadržaj.

Prilagodba izgleda web stranica za korisnike s posebnim potrebama

Nova web stranica Ministarstva prilagođena je korisnicima s posebnim potrebama. Opcija nazvana „Mogućnost pristupa" dostupna je kao treća poveznica na vrhu svake stranice i omogućuje prikaz stranice u kontrastu (crna pozadina, bijela slova) a po osnovnoj postavci sva su slova Arial. Također korisnik može birati veličinu slova (osnovna, veća i još veća) putem poveznice u gornjem lijevom dijelu svake stranice.