Znanost povezuje i obvezuje - proslava 25. obljetnice Kluba hrvatskih humboldtovaca

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice osnutka Kluba hrvatskih humboldtovaca pod nazivom „Znanost povezuje i obvezuje“. Svečana akademija održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu, 18. svibnja 2017., u Hotelu Westin.

„Događaj nosi znakovitu poruku: Znanost povezuje i obvezuje (Wissenschaft verbindet und verpflichtet), što je sasvim u skladu s geslom Zaklade Alexandera von Humboldta koje glasi: Exzellenz verbindet! Zaklada Alexandera von Humboldta, Klub hrvatskih humboldtovaca, kao i ovakvi događaji, najbolji su primjer za to kako izvrsnost u znanosti povezuje. Alexander von Humboldt i sam je zauzimao interdisciplinarni pristup proučavanju pojava, ističući kako je sve međupovezano. Isticao je poveznicu između znanja, umjetnosti i poezije, između znanosti i emocija. Znanost također i obvezuje. Znanosti je dodijeljena važna uloga budući da predstavlja ključ za postizanje osobnoga i društvenoga razvoja te gospodarskoga rasta, kao i za poticanje izvrsnosti i razvoj inovacijske kulture u društvu. Upravo su znanstvenici ti koji će pomaknuti granice dosadašnjeg znanja i svojim otkrićima ponuditi nova inovativna rješenja kojima ćemo biti spremni odgovoriti na izazove društva“, istaknuo je ministar Barišić u svom govoru.

Svečana akademija okupila je mnogobrojne uzvanike koje su uvodno pozdravili dr. sc. Mile Ivanda, predsjednik Kluba hrvatskih humboldtovaca te Nj. E. Thomas Schultze, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj. Među uzvanicima su bili profesor emeritus Igor Čatić, osnivač Kluba hrvatskih humboldtovaca, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, akademik Slobodan Vukičević u svojstvu predstavnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i mnogi drugi. Uz ministra Barišića, akademiji su nazočili pomoćnik ministra doc. dr. sc. Tomislav Sokol i savjetnica dr. sc. Jasminka Buljan Culej.